Skip navigation.
Home
Jestem wesoły Romek (?) ...

Na ząb

Przepis na „cebulaki”

Na ząb

Ponieważ nie ma żadnych szans, abym w tym roku przywiózł na Święta popularne "cebulaki", zdecydowałem się na opublikowanie przepisu, który niniejszym udostępniam (a właściwie udostępnia babcia) na licencji GPL (General Public License). Wg tego przepisu otrzymasz dwie standardowe blaszki (30x40cm), ok. 0.5 kg "cebulaków".

Składniki:

  • ½ kg mąki (najlepiej krupczatki)
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka dobrze ciepłego mleka
  • 1 paczka drożdży (100 g)
  • 1 paczka suszonej, smażonej cebuli. Najlepsze są płatki lub granulat (Kamis, Prymat), dobre też „kostki” (Knorr) ok. 40g
  • 1 paczka kminku (niemielony!) ok. 20g
  • 1 jajko

pasta z czarnych oliwek z fetą

Na ząb

Zainspirowana przysmakiem, jaki otrzymaliśmy z Tomkiem od rodziców Białeckich, popełniłam pastę z czarnych oliwek:
- 3-4 garści czarnych oliwek drylowanych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- serek feta miękki
- sól, pieprz, cząber, estragon, tymianek

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i miksujemy na jednolitą masę. Podajemy z pieczywkiem jako zakąskę np.: do winka.
That's it!
"Gotowe! Genialne! Proste i genialne!" (cyt. IWO)

Ptysie na słono -szybkie

Na ząb

Ptysie z szynką i serem

Przepis jest łatwy, do przygotowania nie potrzeba niczego prócz garnka, łyżki, palnika i piekarnika.

Składniki:
ciasto ptysiowe:
0,5 kostki masła
1 szkl. wody
1 szkl. mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól
3 – 4 jajka

10 dkg szynki
10 dkg żółtego sera.
przyprawy

Włożyć masło i wodę do garnka, posolić i podgrzewać do rozpuszczenia. Do gotującego wsypać mąkę z proszkiem mieszając. Chwilę prażyć na ogniu, stale mieszając, aż zniknie surowy zapach. Zdjąć z ognia, przestudzić, a następnie wcierać jajka po jednym. Zrobi się jednolita, śliska, lejąca się masa. Dodać do niej pokrojoną drobno szynkę i utarty na tarce ser oraz przyprawy (można poeksperymentować)

wieprzowina windalu

Na ząb

przepis na 4 osoby

Pasta windalu - składniki:
2 łyżki utartego świeżego imbiru
4 ząbki czosnku, posiekane
3 czerwone chili, posiekane
2 łyżeczki zmielonej kurkumy
2 łyżeczki zmielonego kardamonu
4 całe goździki
6 ziaren pieprzu
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżka zmielonej kolendry
1 łyżka ziaren kminku rzymskiego (to sobie można darować jeśli ktoś nie lubi)
1/2 kubka (tzn około 125 ml) soku z cytryny

1kg filetów wieprzowych
1/4 kubka oleju (60 ml)
2 łyżeczki ziaren brązowej gorczycy
2 1/2 kubka wody (625 ml)

jagnięcina w szpinaku

Na ząb

Jagnięcina w szpinaku

składniki:
100 ml oleju
2 średnie cebule
1/4 pęczka świeżej kolendry
3 zielone chilli - posiekane
1 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
1 1/2 łyżeczki czosnku
1 łyżeczka chilli w proszku
1/2 łyżeczki kurkumy
450 g chudego mięsa jagnięcego z koscią lub bez (jako alternatywa mięso wołowe lub cielęce)
1 łyżeczka soli
1 kg świeżego szpinaku lub 0,5 mrożonego

do dekoracji:
czerwona chilli drobno posiekana

Sauce Hollandaise

Na ząb | Niezbyt poważne

gdzies tu na forum, ale gdze?? rozpaczliwie (i blagalnie) ktos sie pytal o przepis na sos holenderski!
oto on!

XML feed